Coway By Hilmi

TIPS MEMILIH PENAPIS AIR

 

Untuk beli penapis air ni, saya bagi beberapa tips untuk anda.

✔tujuan
-kenal pasti apa kah sebab dan tujuan anda untuk memilih penapis air sebagai penyelesaian. Kalau sumber air di rumah kotor, mula rasa leceh masak air, air selalu tak cukup, kasihan pada emak yg semakin uzur, sememangnya anda tidak perlu bersebab bagai untuk tidak menggunakan penapis air. Wajib untuk anda!

✔jenis water filtration / tapisan air
– anda patut menilai air apa yang sesuai untuk anda dan keluarga minum, terdapat air mineral beralkali ringan, air RO dan juga air alkali. Pilihan di tangan anda, berdasarkan pada kesesuaian dan keperluan anda.

✔saiz tangki penapis air
-ini adalah diantara faktor paling penting dlm pemilihan penapis air yang menjadi lambakan di pasaran sekarang ini. Cuba anda bayangkan satu situasi dimana anda ada family member seramai 8 orang tapi penapis air anda hanya berkapasiti 2-3 liter. Sememangnya tidak cukup kan? Saiz ideal untuk keluarga adalah 5 liter ke atas. Percayalah cakap saya. Satu hari nnt anda pasti berterima kasih pada saya.

✔ function penapis air
-sekarang ni, dah banyak dah jenis2 penapis air, ada yang sekadar water filter, ada yang siap dgn suhu panas sejuk, ada yang siap boleh laras suhu lagi. Pastikan anda memilih mengikut kegunaan. Lets say anda ada bayi atau anak kecil yang masih menyusu, pastikan suhu boleh laras yg anda purchase, supaya senang nak buat susu. Suam2 air ikut kehendak anda taw!

✔harga VS features dan promosi
-ikutkan kita, sudah pasti kita akan sentiasa untuk memilih yg paling murah, tapi perlu di ingatkan!!! Murah tak semestinya boleh mengikut kesesuaian keluarga anda. Sebagai contoh, anda ada 6 orang ahli keluarga, dan anda memilih penapis air bertangki kecil kerana murah, itu adalah satu kesilapan. Sedangkan ada je product yg harga lebih sedikit tapi sudah ada almost 6 liter air tersedia untuk semua. Lihat juga promosi apa yang anda boleh dapat. Ada yang free registration fees, ada yang bg freegift, asalkan mematuhi contract, dan klausa antara customer dan juga agent anda.

✔contract dan tempoh sewa beli
– ada yang contract 3 tahun, 5 tahun, 7 tahun dan sebagainya. Tetapi lihat pada budget anda, berapa anda mampu untuk commit dan tempoh pembayaran. Pastikan anda betul2 faham tentang contract, baru beli.

✔aftersales service
– merujuk kepada topik ini, ada company yg bagi setahun sekali, siap kena bayar lg servis dan penukaran filter, ada yang 4 bulan sekali, ada yang 2 bulan sekali secara percuma.Saya pasti anda akan pilih servis yang sekerap mungkin sebabnya kualiti air kita, anda sendiri tahu kan? Pastikan juga anda mendapat servis yg terbaik. Siap ada yang free servis dan penukaran filter taw! Better check betul2.

✅sedikit tips dari saya, untuk anda semua. Saya tulis sebab saya tahu ramai lagi rakan saya tak guna lagi penapis air.

Hubungi Saya !
WhatsApp WhatsApp Saya